24.04.2018

Zdrowie w lodówce, czyli jak jeść, by było dobrze?

Zdrowie jest bardzo mocno powiązane z tym, w jaki sposób się odżywiamy. Od sposobu odżywiania zależy cykl pracy naszego układu trawiennego. Jelita mają bardzo duży związek z odpornością, więc mówiąc w dużym skrócie, jeśli jemy totalnie niewartościowe rzeczy, dostaje za to cały układ trawienny, a w tym również nasza odporność. Warto więc pomyśleć, czy stać nas na takie autodestrukcyjne zachowanie, w szczególności, że zła dieta prowadzić może do nadwagi, występowania poważnych motorycznych trudności, a także chorób takich jak cukrzyca czy nowotwory. 

Dodatkowo, zdrowe odżywianie można wprowadzać etapami, nie trzeba wcale radykalnie zmieniać swoich przyzwyczajeń. I tak na przykład – do smażenia zamiast masła czy oleju roślinnego z najniższej półki w markecie, warto zacząć używać oleju z pestek winogron lub dobrej jakości oleju kokosowego. Poza tym, przekąski w postaci gotowców warto zastąpić na przykład marchwią, selerem, jabłkami. Jeśli natomiast ktoś bardzo poważnie myśli o zmianie swojego trybu odżywiania, to będzie trzeba się tutaj rozejrzeć za bardzo konkretnymi krokami. Na pewno dobrze skonsultować się z lekarzem i dietetykom, bo te osoby będą w stanie pomóc nam w wejściu na wyższy poziom przy dbaniu o swoje potrzeby. Poza tym nie umniejszajmy roli aktywności fizycznej, ponieważ ruch wpisany na dobre w nasz grafik będzie z pewnością doskonale odpowiadać na nasze zapotrzebowanie w kwestii poprawy ogólnej jakości funkcjonowania w kontekście ruchu i wielu innych, ważnych z codziennej perspektywy obszarów.